Sylvesterloop 2018

Op 31 december wordt de 39e Sylvesterloop georganiseerd door Wielertrimclub ’t Goei Smoesje. De wielertrimclub met kleding sponsoren ZZPr.nl, Coop Vinkel, 2tCloud en Koudeservice Nederland heeft 57 leden. De organisatie, bestaande uit René Reijbroek, Jos Cooijmans en Toon Hubers, is al weer volop bezig en het draaiboek is aangepast naar 2018. Gemeente, EHBO, Politie, sponsoren etc. zijn weer benaderd voor een perfecte stratenloop in Middelrode. Leden van ’t Goei Smoesje zullen op oudejaarsdag zoals altijd het parcours uitzetten, zodat er om 13.00 uur gestart kan worden. Indien het weer het toelaat zal het parcours voor de wandelaars dit jaar over landgoed Seldensate gaan en langs de vernieuwde loop van de AA. De hardlopers blijven zoals andere jaren langs de Zuid-Willemsvaart lopen.

Peer van de Ven zal vanaf 12.30 uur de microfoon ter hand nemen om de Sylvesterloop live te verslaan. De Moerkoal is uiteraard weer gastheer voor de organisatie, lopers, EHBO etc. We hopen net als voorgaande jaren op minimaal 800 deelnemers.

Voor het vierde jaar zal de Super-G sportdag voor verstandelijk beperkten, welke in 2019 op 26 mei gehouden gaat worden, het goede doel zijn. Wij steunen dit doel financieel en organiseren het onderdeel wielrennen.

Wij dagen iedereen uit om met zoveel mogelijk vrienden / familieleden / kennissen / buurtgenoten het jaar sportief af te sluiten met deelname aan deze stratenloop. Meedoen kan voor alle leeftijden en ieder loopt in zijn eigen tempo. De afstanden zijn 5,5-, 11- en 16,5 km.

Datum 31 december a.s. en het startschot is om 13.00 uur bij het Dorpshuis De Moerkoal aan de Driezeeg 20 te Middelrode.
Inschrijfgeld tot 14 jaar € 2,00 en boven 14 jaar € 4,00

Inschrijven vanaf 11.00 uur op de dag zelf. Tot ziens op Oudejaarsdag. Voor meer informatie Rene Reijbroek renereijbroek@gmail.com

Geschiedenis 

De naam Sylvesterloop stamt van oorsprong af van de heilige Sylvester. In 314 was deze bisschop de eerste vredespaus van Rome. Hij kwam in het openbaar na de langdurige christenvervolging. Op 31 december 335 stierf Sylvester en is nadien de patroonheilige van huisdieren, de voederoogst en van een goed nieuwjaar. De Sylvesterloop wordt op vele plaatsen in Nederland gelopen. De bekenste in Nederland is de Sylvesterloop in Soest waar de wereldtoppers lopen. Ook in Sao Paulo te Brazilie wordt jaarlijks de Sylvesterloop gelopen.

In 2004 heeft ’t Goei smoesje voor de 25e keer de Sylvesterloop georganiseerd. De Sylvesterloop is er voor iedereen die het jaar sportief af wil sluiten. Of men nu een moeder met de kinderwagen is, een echte trimmer of wil deelnemen samen met de hond, iedereen mag zich inschrijven. Tijdens de eerste edities van de Sylvesterloop werd er gelopen op Seldensate waar een parcours van 1 kilometer lengte op het landgoed was uitgezet. Naarmate het aantal deelnemers groeide werd ook de ronde uitgebreid. Inmiddels vormt het dorpshuis de Moerkoal alweer vele jaren het hart van een vaste ronde door en rond Middelrode. In het topjaar kwamen 1800 lopers aan de start. De afgelopen jaren zijn er zo’n 600 tot 800 deelnemers aan de startstreep te vinden. Buurtverenigingen, vriendenclubs uit o.a. Berlicum, Sint Michielsgestel en Rosmalen laten zich inschrijven.

Ieder jaar word een deel van het inschrijfgeld van de Sylvesterloop aan een regionaal goed doel geschonken. Zo hebben in het verleden o.a. Stichting Huifbed, Actie Polen, Afrika Nu al een mooi bedrag mogen ontvangen. Er worden vooral instanties gesteund die geen subsidie ontvangen en geheel afhankelijk zijn van vrije giften. Zulke organisaties wordt met veel plezier een steuntje in de rug gegeven.